Hírek separator Rólunk separator Kapcsolat separator Chat separator Vásárlás menete separator Megvételre keresünk separator Kosár
 
Zicherman Sándor
Ungvár, 1935. április 6. -

1935-ben született Ungvárott, gyerekkorát Beregszászon töltötte. 1957-ben vett részt először képzőművészeti kiállításon - akkor még autodidakta festőként. 1958-ban felvételt nyert Lembergben a Képzőművészeti Főiskolára. Egy évvel később átiratkozott a leningrádi "Muchina" Iparművészeti Főiskola monumentális festészeti szakára. Nemcsak a főiskola, hanem az Ermitázs és a többi jelentős múzeum, könyvtár hozzájárult művészi fejlődéséhez. A festészeten kívül foglalkozott grafikával, szobrászattal és kerámiával is. 1964-ben, a főiskola elvégzése után az Urálba, Perm városába került. Több, építészettel kapcsolatos munkán kívül sokat dolgozott a televíziónak és a színháznak is. 1966-ban felvették a Szovjet Képzőművészek Szövetségébe tagjelöltnek, majd 1975-ben rendes tagnak.
1969 és 1972 között több helyen élt és dolgozott, többek között Lembergben, Rigában, Jurmalában, Moszkvában. 1972-ben Togliatti város vezetősége meghívta, hogy szervezze meg az akkor már 750.000 lakosú nagyváros kulturális életét. Ottléte alatt megalakította a Képzőművészeti Alapot, majd a Képzőművészek Szövetségét. Közreműködésével alakult meg a művészeti múzeum és a szakközépiskola is.
1989-ig valamennyi szovjet és összorosz kiállításon szerepelt munkáival, valamint részt vett az orosz művészeti kiállításokon több külföldi országban is. Nemcsak festményei, hanem grafikái, érméi, szobrai, gobelinjei és kerámiái is a kiállított művek között voltak. Mozaikjai, sgraffitói és köztéri emlékművei ma is több orosz városban megtalálhatók.
1989-ben visszatelepült Magyarországra, azóta Budapesten él családjával.
Munkái közgyűjteményekben szerepelnek elsősorban a volt Szovjetunió múzeumaiban - a szentpétervári Ermitázstól kezdve egészen az elisztai Kalmük Művészetek Múzeumáig. Érméi a vroclavi Éremművészeti Múzeumban vannak kiállítva. Művei megtalálhatók számos európai ország, valamint Kanada és az Egyesült Államok több magángyűjteményében is.